Espais fluvials, ecotons i zones d’influència del riu Gaià

Espais fluvials, ecotons i zones d’influència del riu Gaià

L’Associació Mediambiental la Sínia impulsa el projecte “Espais fluvials, ecotons i zones d’influència del riu Gaià”, una iniciativa destinada a la conservació i millora dels hàbitats riparis del riu Gaià i les seves zones d’influència. Aquest projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya (RESOLUCIÓ ACC/1476/2024, de 23 d’abril), dins la convocatòria d’ajuts a entitats ambientals sense ànim de lucre per a la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Un projecte per a la millora ecològica del riu Gaià

L’objectiu principal és la recuperació i millora de la vegetació de ribera, reforçant la biodiversitat i garantint la sostenibilitat ecològica del territori. A través d’una gestió activa, el projecte pretén augmentar la resiliència dels ecosistemes davant els impactes externs i el canvi climàtic.

Principals actuacions:

  • Restauració ecològica: conservació i millora dels boscos de ribera, freixenedes, omedes i alberedes.
  • Seguiment i reforç de la fauna autòctona, com la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).
  • Eradicació d’espècies exòtiques invasores per afavorir les comunitats vegetals autòctones.
  • Redacció d’un pla de gestió dels hàbitats fluvials per millorar la planificació a llarg termini.
  • Prevenció d’incendis i restauració d’àrees degradades en col·laboració amb els ens locals.

Àmbit d’actuació

Aquest projecte es desenvoluparà a diversos municipis de la conca del riu Gaià, dins d’espais naturals protegits com la Desembocadura del Gaià, el Riu Gaià i el Sistema Prelitoral Central. Les actuacions tindran lloc en municipis com Altafulla, Tarragona, El Catllar, Querol, Vila-rodona i Montferri, entre d’altres.

Implicació ciutadana, educació ambiental i voluntariat

Un dels pilars fonamentals del projecte és la participació de la ciutadania en la protecció del patrimoni natural. Per això, es duran a terme diverses accions d’educació ambiental i voluntariat:

  • Jornades de voluntariat ambiental per involucrar la població en tasques de restauració, plantació d’espècies autòctones i eliminació d’espècies invasores.
  • Activitats educatives per a escolars dels centres de primària i secundària de la conca del riu Gaià, amb tallers i xerrades sobre la biodiversitat i la importància dels ecosistemes fluvials.
  • Programes d’educació ambiental dirigits a altres col·lectius, com alumnes de Servei Comunitari i l’Escola d’Adults Pau Casals de Mas Enric.
  • Visites guiades als espais naturals protegits, per conèixer de prop els valors ecològics i culturals del riu Gaià. Aquestes sortides es faran des de punts concrets, com l’embassament del Catllar i l’Hort de les Salamandres a Querol.

Durada i col·laboració amb el territori

El projecte es desenvoluparà entre l’any 2024 i 2027, amb una planificació detallada i en col·laboració amb ajuntaments i entitats locals. La participació activa de la comunitat és clau per garantir l’èxit de les accions i fomentar una cultura de respecte i cura pels espais naturals.

Si vols formar part d’aquesta iniciativa, segueix-nos a les nostres xarxes socials o visita la nostra web per conèixer les pròximes activitats i accions de voluntariat!

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *