Dones Cistelleres

Dones pageses, aprenent l’ofici de cistellera
Aquest és un projecte plantejat per l’Associació mediambiental La Sínia que ha obtingut la col·laboració de la Fundació la Caixa; convocatòria Catalunya
2022. La Fundació “la Caixa” a través de la convocatòria Catalunya 2022 col·labora en el projecte Dones pageses, aprenent l’ofici de cistellera de la nostra entitat amb la quantitat de 12.380 euros.

Parteix d’un existent, Dones pageses, un projecte d’acció social, interculturalitat
i sostenibilitat al Baix Gaià que va comptar amb la col·laboració de la
convocatòria 2020-21 de Fundació la Caixa; Interculturalitat i acció social per iniciar-lo i que vam dur a terme en aquest període. El projecte però, ha
tingut continuïtat amb diferents recursos propis de l’entitat i externs.

Per entendre aquesta segona edició, volem fer un breu resum del projecte
inicial. Durant un any aproximadament es va formar en l’ofici de pageses en un sentit molt ampli a un grup de dones en risc d’exclusió social i també se’ls va fer un suport emocional tant en grup com individualitzat per tal d’oferir-los un acompanyament integral en tot aquest procés.
La part formativa i d’acompanyament va anar seguida de la creació d’uns horts socials d’autoconsum i la gestió de tota una finca agrícola, en desús des de feia anys. En l’actualitat, arran d’aquest projecte, és un espai viu i cultivat a les Hortes de la Sorra (una plana d’hortes al llarg del poble de la Riera de Gaià al costat del riu Gaià), que ara acull aquest projecte social sent un punt de trobada per altres iniciatives i oferint un calendari d’activitats i tallers formatius i d’intercanvi d’aprenentatges.

En aquesta edició la nostra proposta va dirigida a formar a aquestes dones que formen part del projecte i/o a d’altres que estiguin interessades, en l’ofici de cistelleres. Aquesta formació dona resposta a la necessitat d’oferir més recursos dins el món rural que permetin, a aquestes dones, desenvolupar-se en el seu àmbit personal i fins i tot que pugui esdevenir una sortida laboral. Una de les finalitats principals de la nostra entitat és una bona gestió del territori des del vessant mediambiental i a partir de la custòdia del territori. Així doncs, aquest projecte té una visió transversal abordant aspectes socials i mediambientals.

Els tipus de cistelleria que aprendran està basada en l’ús de fibres vegetals autòctones que estan presents en finques o espai custodiat per l’entitat. Fent així que la recol·lecció d’alguns materials ajudi a la bona gestió d’aquestes finques o espais. Per tant, és una proposta totalment adaptada a l’entorn, i a la realitat de les usuàries d’aquest projecte, ja que extraurem la matèria primera (les fibres vegetals emprades) sense haver d’afegir costos per aconseguir aquest material.

Participant en aquest projecte social, no només cobrim aquesta part formativa i d’aprenentatge de l’ofici en les usuàries, sinó que formen part d’un projecte comunitari i integrador i de coneixement del seu entorn. Així mateix es vol acompanyar a les participants en la creació d’una comunitat a través de la qual es treballarà la gestió emocional i les cures.

El projecte comptarà amb un equip format per una coordinadora, una cistellera i diverses persones de la nostra entitat que participaran en diferents accions que se’n deriven. A banda, pel suport i l’acompanyament emocional, comptarem amb la participació de la Cooperativa Icària (que ja és coneixedora del projecte i va participar en la primera edició).
Per aquesta edició afegim d’altres agents implicats en la formació com són el
Museu de la Pauma amb qui establim una col·laboració per tal d’abordar tota el vessant etnobotànica, històrica i cultural.

El Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma de Mas de
Barberans es va inaugurar el maig del 2010 com un espai destinat a la
realització d’accions que afavoreixin i diversifiquin el desenvolupament
econòmic local i territorial, així com la posada en valor d’una part del patrimoni etnològic autòcton que és el treball de la pauma ( Chamaerops humilis).

ArtPauma, una empresa d’artesania amb la pauma o margalló formada per
dones i creada per la creació d’articles artesans fets amb aquest material i per la transmissió de l’ofici, serà l’encarregada d’ensenyar les tècniques bàsiques per realitzar diferents peces. Així doncs, participarà amb la part formativa.

També tindrem el suport de l’Ajuntament de la Riera de Gaià, l’assessorament de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès i col·laborarem amb alguns centres educatius de la zona per tal de dur a terme algunes activitats divulgatives sobre aquest ofici i el projecte a Instituts i Escoles de Primària.

L’Associació Mediambiental la Sínia és una entitat ambiental, fundada l’any
1997 a la vila Altafulla, que impulsa un programa de custòdia al riu Gaià. Els
principals objectius són la conservació de la biodiversitat vinculada a l’entorn fluvial del riu Gaià, el foment del voluntariat i la promoció de l’educació ambiental. Aquests objectius tenen un fort caràcter transversal i per aquest motiu, es treballen de manera conjunta i coordinada dins del programa de custòdia. I de fet, es nodreixen entre ells per assolir els reptes que ens plantegem.

 

Temporalització:

-Abril del 2023
Reunions de treball de l’equip de treball i amb els diferents agents implicats.
Creació del grup d’usuàries participants

-Maig 2023
Entrevistes personals, acompanyament emocional i dinàmiques de grup amb la
Cooperativa Icària.

-Juny/juliol del 2023
Visites etnobotàniques al Museu de la Pauma a Mas de Barberans, on també
es tractarà tota la part de recol·lecció, conservació i preparació dels materials
(fulla de margalló) per al seu ús en l’elaboració de peces.

-Juliol/agost del 2023
Collites i recol·lecció i tasques de conservación i tractament dels materials.

-Setembre/octubre/novembre/desembre del 2023
Formació setmanal a càrrec de la cistellera de l’entitat i ArtPauma on aprendran
les diferents tècniques cistelleres i la confecció de peces.

-Gener/febrer del 2024
En aquesta fase, un cop acabada la formació, farem activitats divulgatives per
donar a conèixer tant el projecte com l’ofici de cistellera en diferents Instituts i
Escoles de Primària de la Zona.

-Febrer/març del 2024
Tancament del projecte, valoracions i acompanyament emocional amb el grup
d’usuàries. Valoracions i reunions de tancament del projecte per part de l’entitat
coordinadora i els agents implicats i redacció de memòries.

La Riera de Gaià, maig de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *