Dones pageses
Dones pageses, un projecte d’acció social, interculturalitat i sostenibilitat al Baix Gaià
L’Associació Mediambiental La Sínia impulsa aquest projecte seleccionat dins de les convocatòries socials de la Fundació “La Caixa”.
Aquest projecte, Dones pageses, neix amb la voluntat de formar un grup de dones en l’ofici de pagesa, des d’un sentit ampli, no només de com es cultiva o com es recull una determinada verdura, sinó també de la realitat de l’entorn rural i del medi natural més proper. En aquest cas, les terres de la conca del riu Gaià i, més concretament, el municipi de La Riera de Gaià. Hem de destacar la vessant social del projecte com a eina de cohesió, de suport i de creació d’oportunitats a aquest grup de dones.
A més de l’ofici de pagesa, també aprendrem tècniques pròpies d’altres oficis del món rural com ara teixir amb fibres vegetals, treballs forestals com ara podar o desbrossar, o com posar pedres per a refer un marge de pedra seca.
L’objectiu principal és doncs, el d’acompanyar a aquestes dones a trobar, en un espai multicultural i d’apropament, una sortida a inquietuds i capacitats personals, així com reforçar l’empoderament per sentir-se que formen part d’aquesta transformació social i que poden tirar endavant el seu projecte de vida i perquè no, a llarg plaç, professional. Una transformació social i mediambiental que va unida, i que no hauria de ser una opció, sinó una necessitat i l’aposta de futur.
Comptem amb l’assessorament de la Cooperativa Icària, que fa l’acompanyament emocional i comptem també amb el suport del Consell Comarcal del Tarragonès així com de l’Ajuntament de la Riera de Gaià, la Família Parés Virgili, propietària dels terrenys on es cultiven els horts i l’empresa Repsol.
L’Associació Mediambiental la Sínia és una entitat ambiental, fundada l’any 1997 a la vila Altafulla, que impulsa un programa de custòdia al riu Gaià. Els principals objectius són la conservació de la biodiversitat vinculada a l’entorn fluvial del riu Gaià, el foment del voluntariat i la promoció de l’educació ambiental. Aquests objectius tenen un fort caràcter transversal i per aquest motiu, es treballen de manera conjunta i coordinada dins del programa de custòdia. I de fet, es nodreixen entre ells per assolir els reptes que ens plantegem.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!