Iniciem un nou programa d’educació ambiental al riu Gaià
Ens fa molta il·lusió anunciar l’inici de la primera fase del nostre programa educatiu en el marc del projecte ‘Patrimoni Natural: Espais fluvials, ecotons i zones d’influència del riu Gaià’ (2024-2027). Aquest programa es desenvoluparà al llarg de tres cursos escolars i compta amb la participació d’alumnes de primària (cicle mitjà i superior) de diversos centres ubicats en municipis de la conca del riu Gaià.
Una experiència educativa en tres fases
Durant aquest primer curs (2024-25), entre febrer i març, realitzarem 12 activitats en 9 centres diferents. Aquestes sessions tindran lloc a l’aula i serviran per comprendre millor el riu Gaià en la seva globalitat a través d’una dinàmica-joc, amb l’ajuda de materials educatius dissenyats especialment per al projecte. Aquesta primera activitat permetrà als alumnes obtenir una visió general sobre el riu, els seus pobles, hàbitats, espècies clau a protegir, i els impactes que el poden afectar.
L’any vinent (curs 2025-26), la proposta continuarà amb una activitat específica per a cada centre, centrada en el tram del riu on estigui situat. Treballarem aspectes concrets com la biodiversitat, espècies clau, valors naturals i necessitats específiques de conservació. Aquesta fase inclourà un debat per fer partíceps als alumnes en accions de millora. Posteriorment, es farà una sortida de camp per posar en pràctica els coneixements adquirits i realitzar observacions i recollida de dades sobre el terreny.
Finalment, el tercer curs (2026-27) culminarà amb una acció directa sobre el medi: una activitat de camp centrada en la millora de les espècies treballades i el seu hàbitat, així com en accions per fomentar la biodiversitat. Aquesta etapa permetrà als alumnes convertir-se en agents actius de la conservació i posar en pràctica tot el coneixement adquirit durant el programa.
Comencem amb la primera activitat!
La primera activitat del programa té com a objectiu principal oferir als alumnes una visió general del riu Gaià, perquè coneguin quins elements el conformen i com es pot conservar. Utilitzarem un mural imantat de gran format amb el relleu del riu, on els alumnes podran afegir elements com animals, arbres i punts d’interès, per acabar creant una imatge plena de vida i identificant els aspectes a millorar. A més, comptarem amb altres recursos educatius que ens ajudaran a aprofundir en la comprensió del territori.
Durada de l’activitat: 2 hores
Temporalització: febrer-març 2025
Perquè és important aquest programa?
A vegades, quan es treballa un tram concret del riu, ens falta la perspectiva global del seu funcionament i la seva importància. Aquest projecte vol oferir aquesta visió completa, promovent la conscienciació i la participació activa dels alumnes en la conservació del seu entorn natural. Així, a mesura que avancin les fases del programa, els alumnes passaran de la descoberta a l’acció, convertint-se en protagonistes del canvi.
Estem emocionats d’iniciar aquest viatge d’aprenentatge i de contribuir a la protecció del riu Gaià amb les futures generacions! Us anirem informant de l’evolució del projecte i les experiències que viurem plegats.
Gràcies per ser part d’aquest compromís amb la natura!